Produsul intern brut în trimestrul I 2011 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,6% comparativ cu trimestrul IV 2010 . Faţă de trimestrul corespunzător din anul 2010, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 1,6% pe seria brută şi cu 0,3% pe seria ajustată sezonier. Cu alte cuvinte, economia României a ieșit din recesiune tehnică.
Prin acest pas, România a reuşit, în sfârşit, să obţină două trimestre consecutive de creştere economică, după ce în trimestrul III din 2008, INS a raportat prima scădere a PIB.
De atunci, PIB-ul a înregistrat scăderi în fiecare trimestru, cu excepţia creşterii de 0,9% din trimestrul al treilea din 2009, celei de 0,2% în perioada aprilie-iunie 2010 şi avansul de 0,1% din ultimul trimestru al anului trecut. Astfel, dacă luăm în calcul primul trimestru de scădere a economiei, până la ieşirea din recesiune au trecut practic 33 de luni.
Practic, suntem printre ultimele state care ies din recesiune, alături de Grecia.
La scurt timp de la încheierea întâlnirii pe care Traian Băsescu a avut-o la Palatul Cotroceni cu reprezentanți ai delegației Fondului Monetar Internațional (FMI) și ai Comisiei Europene (CE), şeful statului a organizat o conferinţă de presă.
"Cifrele indică ieşirea României din recesiune, nu din criză! Să nu înceapă veselia", a declarat Băsescu. Guvernul şi delegaţia FMI au ajuns astăzi la o înţelegere.
Ce zice FMI
Şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks, a spus la încheierea misiunii în România, că sunt semne clare că economia a început să-şi revină şi că se reia creşterea.
Pentru acest an, oficialul FMI a precizat că România ar putea înregistra o creştere economică de 1,5%, susţinută de exporturi puternice şi îmbunătăţirea creşterii cererii.
Citește și S-a terminat criza!