Șefii Poliției Rutiere și ai Direcției Generale Anticopție afirmă la unison că fenomenul corupției în rândul polițiștilor este cauzat doar de cetățeni, care nu se feresc să le ofere agenților bani sau alte bunuri.
Poliția vasluiană a fost în ultima vreme măcinată de scandaluri de corupție. Gabriel Anton, șeful Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase a fost trimis în judecată pentru că cerea bani în schimbul permiselor de vânătoare. Cosmin Dragalina, agent în cadrul Serviciului Poliției Rutiere este judecat după ce procurorii DNA au stabilit că acesta a emis unui șofer trei dovezi de circulație false, deși bărbatului îi fusese întocmit dosar penal pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice. Dragalina mai este judecat într-un dosar pentru fals și înșelăciune, după ce a băgat în buzunar banii pe care un șofer îi achitase în contul unei amenzi. Lista este întregită tot de un polițist de la Rutieră. Tudor Ranghiuc este cercetat de DNA pentru că în schimbul sumei de 100 lei l-ar fi iertat pe un șofer care a încălcat limita de viteză legală. În ciuda acestor dovezi evidente de corupție în rândul polițiștilor, superiorii acestora afirmă că singurii vinovați sunt oamenii.
Polițiștii, vinovații fără vină
„Există riscul implicării polițistului în fapte de corupție, iar asta din cauza cetățenilor care pun presiune pe polițiști când săvârșesc contravenții sau alte infracțiuni și, pentru a scăpa, încearcă să dea bani, bunuri sau diverse obiecte", a declarat Paul Milodin, șeful serviciului Prevenire din cadrul Direcției Generale Anticorupție. Întrebat cum are de gând să-i convingă pe polițiști să nu mai ia mită, Milodin a afirmat că vor fi făcute mai multe instructaje, atât cu agenții de poliție cât și cu șefii de inspectorate. „La nivel național, dar și local, se fac mai multe instructaje cu polițiștii prin care încercăm să-i conștient