Toamna anului 2000. În faţa unei mulţimi entuziaste Petre Roman îşi lansează candidatura pentru alegerile prezidenţiale. Prezentarea candidatului cade în sarcina lui Traian Băsescu. "Petre eşti cel mai bun!", strigă Băsescu, fluturându-şi mâinile în aer. În primăvara anului următor Petre Roman avea să fie îndepărtat de la şefia PD de acelaşi Băsescu. Pe cer răsărea steaua lui. Manifestându-şi sprijinul pentru Emil Boc la conducerea PDL (fostul PD), Băsescu arată că nu s-a putut desprinde nici la şase ani de mandat prezidenţial de fostul său partid pe care încearcă în continuare să-l controleze. Partidul are aceeaşi problemă: nu se poate desprinde de Traian Băsescu, omul care i-a adus toate victoriile însemnate în lupta politică. Carisma lui Băsescu a făcut diferenţa.
Partidul Democrat Liberal îşi alege mâine preşedintele pentru următorii patru ani. Are de optat între actualul preşedinte premierul Emil Boc şi "buldogul" Vasile Blaga, secretarul general al PDL.
Are de ales între un om care a câştigat două mandate de primar al Clujului în 2004 şi 2008 - sacrificându-se un an mai târziu pentru a deveni premier, după cea de-a doua retragere a lui Theodor Stolojan, căruia i se încredinţase, iniţial, mandatul să formeze Guvernul - şi unul care a pierdut o bătălie strategică, cea pentru Bucureşti, în 2008, dar care s-a aflat în spatele tuturor victoriilor lui Traian Băsescu. Cel de-al treilea candidat, Teodor Paleologu, nu este decât o pată de culoare.
Traian Băsescu va participa la reuniunea democrat-liberalilor. Va pune prezenţa sa presiune pe delegaţi în favoarea lui Emil Boc? Greu de spus acum.
Ziua de azi i-ar putea aduce premierului un plus de credibilitate în faţa delegaţilor care vor alege noul preşedinte al partidului. Institutul Naţional de Statistică (INS) publică astăzi datele privind economia în primul trimestru al