În Al Doilea Război Mondial, forţele naziste plănuiau să învingă Marea Britanie cu ajutorul rachetelor V-1 şi V-2, arme de distrugere în masă care, lansate de peste Canal, au omorât 9.000 de britanici până la finalul conflagraţiei, informează BBC.
Numărul morţilor şi al daunelor provocate de aceste bombe zburătoare putea fi însă mult mai mare, iar rezistenţa naziştilor în război putea să dureze mai mult, dacă Forţele Aeriene din Regat nu ar fi lansat nenumărate şi extrem de riscante misiuni de recunoaştere pentru identificarea bazelor de unde militarii lui Hitler lansau rachetele.
Acele misiuni au fost îndeplinite de avioane dotate doar cu aparate de fotografiat, care trebuiau să captureze imaginile teritoriilor controlate de nazişti şi să le ducă în Marea Britanie pentru analiză. Specialiştii Forţelor Aeriene britanice scanau apoi pozele cu ajutorul unor ochelari 3D asemănători celor folosiţi în zilele noastre în cinematografe. Unde erau recunoscute rachetele V sau rampele pregătite pentru acestea, britanicii trimiteau zeci sau chiar sute de avioane de luptă pentru distrugerea lor.
Arbaleta care a învins nazismul
Una dintre cele mai eficiente asemenea misiuni s-a numit Operaţiunea "Arbaletă". Numeroşi piloţi de recunoaştere şi-au riscat viaţa - zburând uneori chiar şi la 30 de metri de sol, mereu expuşi tirului inamic - fotografiind meticulos zone din Europa de Vest şi Centrală. Nu mai puţin de 10 milioane de astfel de fotografii au fost realizate de britanici în Al Doilea Război Mondial. Pozele obţinute au fost analizate ulterior de o echipă de experţi din Medmenham, Buckinghamshire, care lucrau zi-lumină pentru localizarea pericolelor naziste. Pentru asta foloseau un instrument relativ simplu: un stereoscop inventat în epoca victoriană, prin care vizualizau teritoriul duşman în 3D. Puteau astfel să măsoare în special înălţimea structurilor