Partidul Democrat Liberal îşi alege sâmbătă şi duminică noua conducere. Aspiranţii la funcţia de preşedinte al PDL (Emil Boc, Vasile Blaga şi Theodor Paleologu) au şanse diferite să câştige competiţia internă. Totuşi, ce-i deosebeşte pe cei trei candidaţi? Care sunt argumentele în favoarea sau împotriva fiecăruia?
Emil Boc este descris de susţinătorii săi drept un om conciliant, flexibil şi care ştie să asculte. Argumentul principal pentru care membrii echipei sale cred ar trebui să fie reales la Convenţia Naţională de sâmbătă şi duminică este acela că Boc este "garanţia parteneriatului cu şeful statului". Cu alte cuvinte, dacă Vasile Blaga sau Theodor Paleologu ar ajunge la şefia partidului, relaţiile dintre Partidul Democrat Liberal şi Traian Băsescu ar fi zdruncinate.
Deputatul Sever Voinescu aprecia recent la RFI că "domnul Boc are prima şansă". "Emil Boc mi se pare că este opţiunea corectă. El garantează conservarea unui tip de parteneriat cu preşedintele Traian Băsescu, un parteneriat esenţial pentru PDL. Nu-mi pot imagina evoluţia viitoare a PDL în afara acestui parteneriat", spunea parlamentarul care candidează pentru postul de vicepreşedinte în echipa lui Emil Boc.
Voinescu mai declară că Emil Boc este "mai pregătit să conducă un partid mare, pentru că e o mare diferenţă între a conduce un partid de 7% şi unul de 35-40%. Dacă stilul de leadership al domnului Blaga e mai degrabă propriu unui partid mic şi viguros, stilul de conducere al domnului Boc mi se pare mai propriu unui partid mare, în care coexistă foarte multe opinii, diverse adesea, un partid legat de realitate şi de societate".
Roberta Anastase consideră şi ea că PDL are nevoie de tipul de management al lui Emil Boc şi nu de fermitatea lui Vasile Blaga. "Cred că PDL a ajuns la un anumit nivel de maturitate politică, încât tipul de management de care are nevoie este ce