Promisiuni şi iar promisiuni. Aşa stau lucrurile în ceea ce priveşte Rafinăria Arpechim. În timp ce Oltchim se arată interesată de preluarea rafinăriei piteştene, ministerul ia în considerare această variantă, dar nu spune când şi cum.
Acţiunea de pichetare a Instituţiei Prefectului, organizată marţi, a avut o consecinţă pozitivă pentru cei aproape 700 de angajaţi ai Rafinăriei Arpechim.
Oamenii au primit, în aceste zile, o scrisoare de la secretarul de stat în Ministerul Economiei, Karoly Borbely, în care salariaţii sunt asiguraţi că Statul este interesat de cumpărarea Rafinăriei piteştene.
Scrisoarea vine ca un răspuns la cea înaintată în luna martie, de către preşedinţii consiliilor judeţene şi prefecţii din judeţele Argeş şi Vâlcea, primăriile Piteşti şi Râmnicu Vâlcea, precum şi parlamentarii din aceste două judeţe, care blamau faptul că OMV Petrom a cerut închiderea rafinăriei de la Piteşti şi cereau implicarea Statului în susţinerea Oltchim de a prelua întregul complex Arpechim.
„Ne dă o rază de speranţă această scrisoare”
„Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, în calitate de acţionar majoritar al Oltchim SA, ia în considerare soluţia de preluare de către această societate a instalaţiilor rafinăriei Arpechim pentru integrarea acesteia în fluxurile tehnologice existente, precum şi pentru consolidarea companiei, în condiţiile prevederilor legale incidente. Principalul scop al acestei abordări este de a menţine în funcţiune industria petrochimică din România, prin pilonul său principal, care este Oltchim SA, precum şi de a asigura reluarea activităţii rafinăriei, şi, prin aceasta, repornirea la întreaga capacitate a tuturor instalaţiilor petrochimice de pe platforma industrială de la Rm. Vâlcea şi de pe platforma Arpechim. În plus, în acest fel privatizarea Oltchim SA va avea ca obiect pachetul de acţiuni majoritar