Datele de la Statistică, deşi anticipate de premierul Boc înca de la sfârşitul lunii martie, rezervă surprize atunci când sunt văzute prin alţi ochi.
Guvernul şi Institutul Naţional de Statistică vorbesc de creşterea economiei cu 0,6% din PIB în primele trei luni ale anului. Tehnic deci, recesiunea s-a încheiat. Sau măcar a luat o pauză.
Şeful BNS, Dumitru Costin, citeşte altfel aceleaşi cifre. "Ce se întâmplă în România seamănă cu prăbuşirea într-o prăpastie: la un moment dat te opreşti din cădere şi să începi să te caţeri. Noi nu am ieşit încă din groapă, iar dacă Guvernul nu ia măsuri, putem cădea din nou oricând“, avertizează Dumitru Costin.
Prin ochii unui sindicat al profesorilor, cifrele Guvernului par de-a dreptul mincinoase. „Salariaţii din învăţământ au devenit cei mai săraci angajaţi din România, după ce salariile din domeniu au scăzut cu 28,49% în martie 2011, comparativ cu martie 2010”, informează Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), citând aceleaşi date de la INS.
În tot acest timp, de la profesorii „cei mai săraci dintre bugetari”, nu contenim să aşteptăm să nu le mai dea meditaţii propriilor elevi, să fie corecţi în examinare, să fie o sursă de inspiraţie, să facă pregătire suplimentară pe gratis pentru cei mai slabi dintre elevii lor, să-i ducă pe cei mai buni la toate olimpiadele internaţionale, şi de ce nu, să le şi câştige, să organizeze examene corecte, să nu mai aibă legături „nefireşti” cu parchetele, să răspundă cu profesionalism şi cu bunăvoinţă elevilor obraznici şi să-i aducă pe calea cea bună, să nu se simtă umiliţi...
Să nu se sinucidă, aşa cum a făcut profesoara Diana Popovici din Brăila, atunci când a realizat că banii pe care-i lua pentru performanţele sale (da, unii dintre profesorii români sunt performanţi şi dedicaţi!) pur şi simplu nu-i mai asigurau supravieţuirea.
Mă întreb ce-ar fi co