Investitorii vor fi axaţi cel mai probabil astăzi pe numărul mare de emitenţi care-şi publică rezultatele financiare, care ar putea da indicii privind evoluţia companiilor în acest an. Circa 36 de emitenţi sunt programaţi să raporteze rezultate astăzi, după ce ieri mai mult de 15 emitenţi au prezentat cum au evoluat în primele trei luni ale anului.
Bursa a scăzut ieri cu 0,52%, revenind uşor în a doua parte a şedinţei, ca urmare a temperării corecţiei acţiunilor FP, după ştirea privind amânarea până în iulie a termenului în care statul trebuie să cedeze titluri la Fond pentru despăgubiri.
Titlurile Fondului au coborât brusc cu peste 6% chiar de la deschidere. Unii investitori au încercat să profite de preţurile în scădere şi au intrat mai vizibil la cumpărare, astfel că volumele de acţiuni FP tranzacţionate au fost mai mari decât rulajele de miercuri.
De regulă, în data ex-dividend, după care cumpărătorii nu mai pot încasa dividende aferente anului trecut, preţul acţiunilor scade cu o valoare apropiată de dividendul pe care îl va acorda emitentul respectiv.
"În mod cert acesta a fost motivul pentru revenire. Pe termen scurt asta a mai dus la o calmare a vânzătorilor. Probabil că în ultimele zile unii investitori au vândut la aceste preţuri în ideea că odată cu reluarea despăgubirilor în piaţă ar fi intrat un volum mare de acţiuni care ar fi dus preţul în jos şi puteau cumpăra iar, însă la preţuri mai mici. Pe termen mai îndelungat este greu de spus ce s-ar mai putea întâmpla, dar o eliberare progresivă de acţiuni noi în piaţă reprezintă clar o presiune la vânzare mult mai mică decât dacă ar intra direct un volum imens de titluri", a declarat directorul de operaţiuni al SSIF Broker (BRK) Darie Moldovan.
La finalul şedinţei acţiunile Fondului Proprietatea erau cotate la 0,525 lei, preţ în scădere cu 1,87% sau 0,01 lei. Dividendul