Extracţia de zăcăminte de metale şi alte resurse este un subiect veşnic dezbătut de ecologişti şi industriaşi. Efectul pe care aceste activităţi îl au asupra mediului înconjurător este deseori dezastruos datorită chimicalelor toxice care rezultă din procesarea materialelor luate din pământ şi rocă. Iată câteva dintre cele mai spectaculoase mine din lume, conform Business Insider.
Mina de aur Ahafo situată în Ghana, în vestul Africii, a fost deschisă în 2006 de către Corporaţia Minieră Newmont cu fonduri în valoare de 125 de milioane de dolari, bani acordaţi de Corporaţia Financiară Internaţională (IFC). 10.000 de oameni au fost mutaţi din zonă pentru ca mina să fie construită.
Mină de argint, zinc şi plumb situată în oraşul Cerro de Pasco(Peru), în munţii Anzi, la o altitudine de 4.700 de metri. Este una din minele aflate la cea mai mare înălţime. Spaniolii au găsit argint acolo încă din secolul al XVII-lea, însă argintul a fost aproape în întregime epuizat. Mina aparţine Companiei Miniere Voltan. în 2006, mina a produs 58.300 de tone de plumb, 155.300 tone de zinc şi 240.970 de kilograme de argint.
Fort Nox este o mină de aur situată în Alaska şi produce 10.500 de kilograme de aur pe an. Mina trebuia să se închidă în 2012, însă în 2008, americanii au îmbunătăţit modul de procesare a metalului pentru a reduce catitatea de reziduuri de minerale. Mina se va închide cel mai devreme în 2017, iar data cea mai îndepărtată prevăzută este 2021.
Berkeley Pit este o mină de cupru care s-a deschis în 1955 şi s-a închis în 1982. Are o adâncime de 540 de metri dintre care 270 de metri sunt umpluţi cu o apă cu un nivel de aciditate foarte mare (aproape la fel de acidă ca sucul de lămâie sau Coca Cola). Rezultatul este o groapă plină de metale grele şi chimicale periculoase, precum arsenic, cadmiu, zinc şi aci