MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
Se pare ca in cazul dvs. este vorba de manifestarile unei nevralgii intercostale, cu iradiere dureroasa trans-toracica amplificata de actul respirator, practic de distensia cutiei toracice in momentul inspiratiei.
In esenta, nevralgiile sunt atacuri dureroase severe, ce se resimt de regula pe traiectul unui singur nerv (intercostal in cazul dvs.), cauzate de traumatismul sau iritatia (inflamatia) acestuia, insa, de cele mai multe ori, cauza poate ramane necunoscuta. In afara de nevralgiile consecutive unor afectiuni pulmonare sau pleurale care, din fericire, nu se evidentiaza la dvs., exista cazuri in care nevralgiile pot aparea ca rezultat al virusului herpetic zosterian, infectie ce poate determina afectarea functionala a unui nerv, cu prezenta simptomatica a unei dureri arzatoare constante.
Simpla atingere sau miscarea - chiar stranutul, respiratia - pot provoca un nou atac dureros. Durerea nervoasa poate dura saptamani, luni si, uneori, ani, dupa ce toate celelalte semne de infectie herpetica au disparut.
Din punct de vedere al tratamentului, primul pas terapeutic este reprezentat de utilizarea medicamentelor ce pot ameliora simptomatologia:
* Analgezicele de tipul paracetamolului (Tylenol, Eferalgan) si antiinflamatoarele nesteroidiene, ca Aspirina sau Ibuprofenul.
* Analgezice si anestezice topice (locale). Ex. Aspirina continuta intr-o crema ce se absoarbe prin piele sau o crema cu lidocaina va pot ameliora hipersensibilitatea cutanata.
* Capsaicin - aceasta crema obtinuta din semintele de ardei iute (Capzasin, Zostrix) actioneaza prin extragerea unei anumite substante chimice (substanta P) din neuronii nervului problematic, substanta implicata in transmiterea senzatiei dureroase spre creier.
* Plastur