Aleşii locali şi judeţeni din Giurgiu întorşi ieri după-amiază din Spania au părut surprinşi de amploarea pe care a luat-o călătoria lor în regiunea Catalonia. Consilierii şi primarii susţin în cor faptul că schimbul de experienţă a fost util şi că agendele sunt pline de notiţe şi idei pentru resuscitarea unui judeţ muribund.
Cel mai sărac judeţ după ultimele analize făcute de specialişti, judeţul Giurgiu şi-a trimis la începutul săptămânii o „armată” de aleşi într-un schimb de experienţă în Barcelona şi Tarragona la invitaţia Camerei de Comerţ Româno-Spaniole.
Motivul a reprezentat-o demararea a două investiţii pe care spaniolii intenţionează să le facă în Giurgiu. Este vorba de un centru de sortare, colectare, recuperare şi transformare în energie electrică a deşeurilor solide din nordul judeţului precum şi înlocuirea sistemului de iluminat rural cu unul bazat pe energia solară.
Deplasare pe spinarea contribuabililor
Banii pentru deplasarea celor 21 de consilieri judeţeni au provenit de la bugetul instituţiei. Conform declaraţiilor lui Dumitru Beianu, preşedintele Consiliul Judeţean Giurgiu (CJG), instituţia pe care o reprezintă a cheltuit 15.000 de euro cu această deplasare.
De cealaltă parte, primarii şi viceprimarii celor 25 de localităţi giurgiuvene au beneficiat de fonduri „trase” din bugetul local.
CITEŞTE ŞI:SCANDAL Turişti în Spania, pe bani publici: consilierii judeţeni din Giurgiu au „reciclat deşeuri” la Barcelona de 25.000 de euro
Turism în Spania pe bani publici
„Fiecare primar a primit bani de la bugetul local în urma unei hotărâri de consiliu. În cazul meu s-a alocat suma de 400 de euro din care am plătit cazarea şi biletul de avion. Mâncarea şi celelalte cheltuieli le-am achitat din propriul buzunar, cam 200 de euro” a declarat Marian Cărăţeanu, primarul comunei Frăteşti prezent şi el în delegaţie. @N_