Statele Unite i-au dezamăgit pe liderii rebelilor libieni, declarând că recunoaşterea Consiliului Naţional de Tranziţie este "prematură". Declaraţia a fost făcută de Jay Carney, purtător de cuvânt al Casei Albe, cu ocazia vizitei la Washington a lui Mahmoud Jibril, preşedintele CNT.
Totusi, SUA, prin vocea consilierului pentru securitate naţională al Casei Albe, Tom Donillon, au arătat că CNT este "un interlocutor legitim şi credibil". Mahmoud Jibril a fost cu o zi înainte la Londra, unde nu a obţinut recunoaşterea organismului pe care îl conduce, însă Marea Britanie l-a invitat să deschidă un birou oficial la Londra.
Statele care au recunoscut oficial CNT sunt Italia şi Franţa, cei mai mari importatori de petrol din Libia sub regimul Gaddafi, la care se adaugă Qatarul şi Portugalia.
Cu ocazia vizitei la Washington a lui Jibril, SUA au precizat că studiaza posibilitatea dezgheţării unora dintre conturile Libiei lui Gaddafi, totalizând 30 de miliarde de dolari, pentru a oferi astfel finanţare rebelilor care luptă împotriva liderului libian. CNT, format din oficiali care s-au dezis de Gaddafi, cum este cazul lui Jibril, dar şi din dizidenţi care au studiat în SUA si Marea Britanie, a decis să înfiinţeze o Banca Centrală la Benghazi şi o noua companie petrolieră. Cele două instituţii ar urma să gestioneze investiţiile făcute de Gaddafi în Occident, in sectoare economice sensibile, precum şi producţia şi exporturile de petrol. Astfel, indiferent de soarta lui Gaddafi, schimbarea regimului va avea loc de facto si de jure.
În timp ce rebelii purtau convorbiri la Washington, ministrul Italian de Externe, Franco Frattini, a sugerat că Muammar Gaddafi ar fi fost rănit în urma unui raid aerian NATO. Imediat, radioul libian a transmis un mesaj al lui Gaddafi, în care acesta arată: "Le spun cruciaţilor cei laşi că trăiesc într-un loc în care nu mă pot uc