De ceva vreme, cartoful a devenit un produs “vedeta”, pretul majorandu-se cu 30% in primele trei luni din 2011, si cu aproape 100% in ultimul an. In cosul de consum pe baza caruia se calculeaza inflatia, cartoful are o pondere de 0,72%.
Pe de alta parte insa, desi preturile au crescut extrem de mult, daca ne raportam la salariul mediu pe economie, in anul 2006, cartofii au fost mai scumpi decat acum.
Astfel, potrivit monitorizarii INS, in martie 2006, pretul mediu al cartofilor de toamna a fost de 1,34 lei/kg, si luand in considerare salariul mediu net de 828 lei, rezulta ca salariul lunar era suficient pentru a cumpara 618 kg. cartofi.
In luna martie a anului curent, un kg. de cartofi de toamna costa aproximativ 2,2 lei, in timp ce salariul mediu net era de 1.493 lei, de unde rezulta ca un salariat platit cu salariul mediu pe economie putea cumpara o cantitate de 674 kilograme cartofi.
Evolutia lunara in ultimii 6 ani a raportului salarii/pret se poate observa in graficul alaturat, click pe imagine pentru detalii. Cu albastru, luna martie a fiecarui an.
Cu alte cuvinte, raportat la salarii, in ultimii sase ani, cartofii nu au fost niciodata mai scumpi ca acum, cu exceptia primului semestru din 2006, perioada in care, dupa ce au atins un pret maxim de 1,5 lei/kg in mai si iunie, cartofii au ajuns sa se vanda cu 1 leu/kg in toamna aceluiasi an. In 2006, inflatia medie a fost de 6,56%.
Se va intampla la fel si acum?
Citeste si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas. De ceva vreme, cartoful a devenit un produs “vedeta”, pretul majorandu-se cu 30% in primele trei luni din 2011, si cu aproape 100% in ultimul an. In cosul de consum pe baza caruia se calculeaza inflatia, cartoful are o pondere de 0,72%.
Pe de alta parte insa, desi preturile au crescut extrem de mult, daca ne rap