Comisarul european pentru politică regională a explicat pentru Adevărul Europa cum statele membre mai noi au trecut întărite prin criză. România se bucură de sprijinul experţilor UE şi va accesa o mare parte din fondurile negociate, crede Johannes Hahn.
Matei Dobrovie:Un europarlamentar român a propus o implicarea directă a Comisiei Europene în cazul ţărilor cu rate scăzute de absorbţie a fondurilor europene. Ce ar putea CE să facă?
Johannes Hahn: Există suveranitatea naţională pe care nu o poţi zgâlţâi. Noi nu vrem să facem asta, ci să ajutăm statele membre să-şi dezolte adecvat capacităţile în materie de administraţie şi birocraţie pentru a utiliza fondurile structurale. Sprijinim România, cât şi ţările membre mai noi şi mai vechi.
Matei Dobrovie: Despre ce fel de sprijin este vorba în cazul României?
Johannes Hahn: Noi le punem la dispoziţie experţi de la Banca Mondială şi de la BEI pentru a pune pe picioare proiecte şi pentru a face training-uri pentru cei care lucrează în acest domeniu în România. Totuşi până la urmă ce contează este implementarea, realizarea concretă a proiectelor, nu sunt suficiente acordurile.
Matei Dobrovie:Ce riscuri vedeţi pentru România dacă nivelul de absorbţie rămâne atât de scăzut?
Johannes Hahn: România a recuperat în ultimile luni şi sunt încrezător în faptul că va fi posibil să acceseze o mare parte din banii negociaţi.
Matei Dobrovie: Ce mesaj transmiteţi noilor state în legătură cu politica regională în contextul în care statele mari, confruntate cu austeritatea, vor să-şi reducă contribuţiile la UE, în timp ce cele mici se luptă pentru a păstra fondurile de care beneficiază?
Johannes Hahn: Multe dintre noile state membre ale UE s-au descurcat bine în criză, în timp ce cele mai afectate au fost vechile state membre. Conştiinţa de sine a noilor state membre ale Uniunii că au puterea de