Greul nu a trecut, chiar dacă am scăpat de recesiune. Oamenii de afaceri recomandă autorităţilor să nu dea drumul risipei bugetare
Vestea bună a venit, însă nu e timpul să dormim, îi avertizează oamenii de afaceri pe politiceni şi autorităţi. Intrarea economiei pe un făgaş ascendent, ca urmare a înregistrării a două trimestru cu plus a produsului intern brut, trebuie consolidată, întrucât pericolele să ne întoarcem din nou în recesiune sunt reale. Industria a scăzut în prima parte a trimestrului II din 2011, iar exporturile se simt deja ameninţate de aprecierea leului, spun analiştii.
"Trebuie să continuăm reformele, să respectăm acordul cu FMI şi să rămânem cu picioarele pe pământ. Trebuie să evităm repetarea greşelilor din 2007-2008, care ne-au afectat probabil mai mult decât criza mondială", spune Lucian Anghel, economistul-şef al BCR. Mai mult, românii nu trebuie să aibă impresia că efectele situaţiei relativ pozitive a economiei româneşti din prezent se va oglindi prea curând în buzunarele lor. Totuşi, este de aşteptat ca trimestrele trei şi patru ale anului în curs să fie mai bune decât trimestrul I, însă încă sub potenţial, adaugă Anghel.
Locurile de muncă nu apar peste noapte
Şi analistul Bogdan Baltazar spune că, pentru a fi sigur că trendul în ceea ce priveşte PIB-ul va continua să fie unul ascendent, statul ar trebui să insiste pe politicile de disciplinare financiară, dar şi de sprijinire a firmelor private.
"Suntem abia la jumătatea drumului şi o creştere economică de 1,5% în 2011 şi în jur de 3,5% în 2012, aşa cum arată prognozele în acest moment, nu ne vor permite creşterea nivelului de trai prea rapid, dacă vrem ca acest lucru să se producă în mod sustenabil", precizează Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.
De asemenea, trebuie precizat că măsurile de ajustare adoptate