Populaţia a continuat să economisească, în timp ce companiile şi-au diminuat volumul depozitelor în primul trimestru. Surprinzător este faptul că a crescut numărul deponenţilor persoane fizice cu depozite mai mari decât plafonul de garantare, de 100.000 de euro.
Potrivit capital.ro, în perioada următoare este posibil să „crească uşor volumul depozitelor populaţiei, dar veniturile nu vor creşte semnificativ comparativ cu anul trecut. Pe partea de corporate, va conta foarte mult evoluţia arieratelor şi activitatea economică în general. Vor fi favorizate depozitele în lei, deoarece moneda naţională s-a apreciat", declară, pentru Capital, Lucian Anghel, economist-şef al BCR.
Surprinzător este faptul că numărul deponenţilor persoane fizice cu depozite la instituţiile de credit participante la Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDSB) şi în valoare mai mare de 100.000 de euro (cât este în prezent plafonul de garantare, începând cu 1 ianuarie) a crescut în trimestrul I al acestui an cu 9% comparativ cu trimestrul IV din 2010, ajungând astfel la 13.737 deponenţi şi o valoare cumulată a acestor depozite de 16,4 miliarde lei, conform datelor furnizate pentru Capital de către reprezentanţii FGDSB. În acelaşi interval de timp, numărul deponenţilor persoane juridice cu depozite mai mari de 100.000 de euro a scăzut cu 3%, până la 11.561, valoarea cumulată a acestor depozite fiind de 21,2 miliarde de lei.
Conform Băncii Naționale, depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au scăzut cu 0,3% în luna martie față de februarie a.c., până la 65,7 miliarde lei, iar depozitele în lei ale companiilor au crescut cu 0,5%, până la 44,6 miliarde lei. Față de luna martie a anului trecut, depozitele în lei ale populaţiei au crescut cu 5,8%, iar cele ale persoanelor juridice, cu 3,4%. Depozitele în valută ale populaţiei şi companiilor, exprimate în lei,