Economiştii spun că banca centrală încearcă să contracareze anticipaţiile inflaţioniste chiar cu preţul erodării credibilităţii propriilor obiective. BNR lucrează pe un teren instabil, unde incertitudinile privind deciziile guvernamentale fac aproape imposibilă respectarea ţintei. Şi totuşi?
BNR a ratat pentru al cincilea an consecutiv ţinta de inflaţie
Ţinta băncii centrale privind rata inflaţiei este în mod constant depăşită începând din 2006. Deşi menţionează, frecvent, ca presiuni asupra stabilităţii preţurilor, factori independenţi de controlul său, Banca Naţională a României (BNR) nu reuşeşte să cuantifice unele riscuri nici atunci când influenţa acestora devine evidentă.
Aşteptări diferite
După prezentarea ultimului raport asupra inflaţiei, în care BNR a majorat, din nou, prognoza de inflaţie pentru acest an la 5,1%, FMI a transmis pentru prima oară că banca centrală ar face bine să nu rateze şi ţinta de inflaţie din 2012. „Nu le spunem ce să facă, le spunem doar: «Aveţi grijă la inflaţie şi luaţi deciziile de politică monetară corespunzătoare»", a declarat şeful delegaţiei finanţatorilor externi, Jeffrey Franks. În acelaşi timp, Fondul este de părere că indicele preţurilor de consum se va plasa peste nivelul de 5% estimat de BNR. La cel mai recent sondaj economic, la care au răspuns peste 5.500 de persoane, 67% din acestea consideră că, la sfârşitul anului, rata inflaţiei se va situa peste 6%.
Potrivit lui Virgil Livanov, analist financiar al Fairwind, presiunile inflaţioniste rămân la un nivel ridicat, atât pe plan intern, cât şi extern, prin prisma creşterii cotaţiilor internaţionale la materiile prime alimentare şi nealimentare, şi mai mult ca sigur rata inflaţiei va depăşi 8% pentru acest an. „BNR nu face o estimare pentru rata inflaţiei, ci mai degrabă impune o ţintă.
Istoria ultimilor ani