În fiecare an, după ce luminile şi ropotele de aplauze ale Eurovisionului s-au stins, în urechi nu-ţi rămâne sunetul muzicii, ci calculele reci ale geopoliticii. Voturile nu se dau pe linie melodică, ci pe linie de prietenie şi vecinătate între popoare, spune Horia Moculescu, membru în juriul de specialitate al României. Marina Almăşan, şefa delegaţiei României la Eurovision, povesteşte şi ea pentru gândul în ce fel au fost obţinute anul trecut voturile nordicilor, fără de care piesa Paulei Seling şi a lui Ovi nu s-ar mai fi clasat pe a treia poziţie, cum de s-a ales România cu 6 puncte nesperate de la bulgari şi de ce anul acesta socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg pentru Hotel FM.
Melodia câştigătoare la EUROVISION 2011, interpretată de Ell şi Nikki, din Azerbaidjan
Dincolo de tratatele şi alianţele internaţionale care îi cer ba să trimită o fregată în Marea Mediterană, ba nişte trupe în Afganistan, România mai are nişte alianţe internaţionale, nescrise, dar pe care se poate baza nu în caz de război, ci în caz de Eurovision. În spatele liniilor telefonice din Republica Moldova, Spania, Israel, sau Portugalia stau adesea punctele obţinute de România în concurs, fie ele multe ori puţine. Nici Turcia nu uită să ne omenească, din când în când, cu câteva puncte, Ungaria mai e şi ea, uneori, cu noi, Bulgaria şi-a făcut anul acesta datoria de vecină şi ne-a mai dat de la ea 6 puncte. Ce să mai vorbim de sora de steag tricolor, Republica Andorra, care ne-a răsfăţat, în 2007, cu 10 puncte.
CLICK PE HARTĂ PENTRU A O MĂRI
Horia Moculescu: "Eu dau puncte Moldovei"
Compozitorul Horia Moculescu, care a făcut parte din juriul naţional al României la Eurovision şi a votat prestaţiile celorlalte ţări participante, spune însă că România nu trage deloc foloase geopolitice în concurs. "România este votată de ţările în care