Pe măsură ce economia îşi revine, băncile par a prinde curaj pentru a credita şi IMM-urile, bazându-se în cea mai mare parte pe acorduri cu BEI şi BERD, precum şi pe garanţii de stat şi europene.
O mare problemă cu care s-au confruntat IMM-urile în perioada crizei, pe lângă contractarea puternică a pieţelor de desfacere, a fost deprecierea drastică a garanţiilor. În acest context, accesul IMM-urilor la credite aproape că a fost blocat. Asta până când băncile au început treptat să încheie convenţii cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) şi astfel garanţiile cerute de bănci să fie completate în bună măsură de către stat.
Nu întâmplător, cele mai bune produse de finanţare a afacerilor mici şi mijlocii din România sunt considerate cele cu garanţii de la FNGCIMM, în opinia lui Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.
Cum se accesează garanţia statului
Pentru credite mai mici, de 200.000-400.000 lei - în funcţie de domeniul de activitate, garanţia statului poate fi solicitată şi obţinută în scurt timp după o simplă verificare din partea Fondului de Garantare, spune Irina Constantinescu, director în cadrul FNGCIMM. Pentru sume mai mari, se depune un dosar cu studiu de fezabilitate şi se face o analiză.
Aprobarea garanţiei de către Fond durează în medie o săptămână. Comisionul plătit Fondului poate varia între 1,5% şi 3,5%, în funcţie şi de ratingul firmei. Acest comision poate fi însă diminuat prin implicarea Fondului de Contragarantare. Facilitatea reprezintă un ajutor de minimis şi se acordă în limita a 200.000 euro.
Nicolescu spune că FNGCIMM şi Fondul de Contragarantare au ajutat mii de firme mici să treacă prin criză, dar au ajuns aproape de capacitatea maximă de finanţare şi ar cam fi nevoie de suplimentarea capitalurilor acestora.
În p