Psihoticii sunt oameni bizari care cred cu tărie în credinţa lor bolnavă. Misticismul religios e şi el o cauză. Tratamentul eficient se face numai în spital. Sursa: SHUTTERSTOCK
Majoritatea oamenilor nu-şi dau seama cum le funcţionează mintea. Lumea se gândeşte tehnic, doar la caracterul moral, să facă diferenţa dintre bine şi rău. Gândirea, însă, e un proces cu o anumită viteză, calităţi şi vise într-o anumită cantitate. Un om cu mintea sănătoasă, supus unor presiuni, poate căpăta, în anumite momente, ceea ce psihiatrii denumesc generic: psihoză. Aceasta intervine când, în mod formal, apare o tulburare de gândire.
Doctorul Gabriel Diaconu, medic specialist psihiatru la clinica Mindcare, explică: "Diferenţa între o psihoză şi o nevroză este caracterul strident al primei, care uneori ia o tentă bizară, cu apriţia dezintegrării gândirii!".
Dacă în secolul XIX tuberuloza a decimat populaţia, în secolul XX cancerul şi SIDA au făcut ravagii, veacul în care trăim, cu afluxul de informaţii care ne asediază creierul, este cu certitudine era tulburărilor psihice. Psihoza e doar una dintre ele.
Credea că vor să-l otrăvească
Dr. Gabriel Diaconu (foto) a avut un pacient care poate fi catalogat "de manual". Un student, de 23 de ani, plecat la studii în Anglia, a intrat într-o altercaţie cu nişte asiatici. Sitiuaţia a degenerat şi, la un moment dat, a primit o ameninţare cum că o să i se plaseze ceva în mâncare. "Că o să-l otrăvească! Omul a început să aibă obsesii care au evoluat până la punctul în care deja era convins că era, deja, otrăvit!", povesteşte psihiatrul istoricul bolii.
Medicul spune că în momentul acela a intervenit diferenţa dintre o tulburare oarecare şi o autentică psihoză. "A căpătat convingeri cărora lumea le zice delirante! A nu se confunda cu «delirul», care e o stare acută, confuzională. «c