Uneori, fără să ne dăm seama, cumpărăm foarte multă mâncare şi apoi ajungem să o aruncăm fie că nu ne mai place, fie că expiră. În aceste condiţii, este necesar să învăţăm cum să reducem cantitatea de deşeuri alimentare. Iată câteva sfaturi. Uneori, fără să ne dăm seama, cumpărăm foarte multă mâncare şi apoi ajungem să o aruncăm fie că nu ne mai place, fie că expiră. În aceste condiţii, este necesar să învăţăm cum să reducem cantitatea de deşeuri alimentare. Iată câteva sfaturi.
Fie că găteşti acasă, fie că te pregăteşti să comanzi, prepară sau cumpără doar cât ai nevoie. În caz că ai gătit prea mult, încearcă să consumi totul înainte de a se strica;
Dacă mâncarea preparată nu-ţi mai "face cu ochiul", încearcă s-o redecorezi, astfel încât să-ţi pară mult mai apetisantă;
O altă variantă bună ar fi să congelezi mâncarea, punând-o într-o caserolă şi să o scoţi atunci când nu ai chef să găteşti sau nu ai bani să comanzi;
Evită să mergi la cumpărături atunci când îţi este foame. Dacă, spre exemplu, mergi la supermarket direct de la muncă, pentru că îţi va fi foame, vei pune în coş tot ceea ce vezi;
Încearcă să-ţi impui o limită pentru fiecare şedinţă de cumpărături, astfel încât să nu te laşi luat de valul poftelor. Iar în caz nu te poţi abţine, ia la tine suma respectivă cash, ca să fii nevoit să te încadrezi în ea;
Verifică ce ai în frigider, congelator, în cămară înainte sau în baie, ca să-ţi faci o listă de cumpărături raţională înainte de a pleca la shopping;
Dacă n-ai nevoie de un sac de cartofi, fă-ţi cumpărăturile din piaţă, ca să poţi lua cât ai nevoie sau caută pachetele individuale de legume şi fructe. Aşa nu vor mai ajunge în coşul de gunoi;
Ai grijă ca datele de expirare înscrise pe ambalajele alimentelor să fie cât mai îndepărtate, ca să nu te trezeşti că nu apuci să le mănânci şi le arunci nedes