Imediat dupa moartea lui Osama bin Laden, ziarele chineze se intrebau, prin titluri de-o schioapa, daca Beijingul va deveni urmatoarea tinta a Washingtonului.
Fireste, editorialele din ziarele chineze nu sunt intotdeauna oglinda politicilor Partidului Comunist, dar in acest caz, pot arata o viziune reala asupra modului in care China se raporteaza la Statele Unite.
In primul rand, China respecta si chiar se teme de SUA, mai mult decat isi imagineaza americanii. In al doilea rand, sentimentul de izolare al Chinei este acut si real, iar moartea lui Osama bin Laden va accelera angajamentul SUA fata de aliatii asiatici, in detrimentul Chinei.
Atunci cand Washingtonul si-a concentrat atentia pe lupta impotriva terorismului, dupa atacurile din 11 septembrie 2001, Beijingul a rasuflat usurat, comenteaza Foreign Policy.
O America distrasa de doua razboaie si de o economie slabita a fost o oportunitate pentru China, aceasta putere extinzandu-si influenta in Asia. Dar puterea chineza realizeaza acum ca atentia SUA s-ar putea intrepta spre Est, iar moartea lui bin Laden nu este altceva decat imboldul pentru a grabi evolutia lucrurilor.
Atentia cu care China priveste spre America a devenit o adevarat obsesie in randul analistilor si strategilor chinezi. In urma unui studiu recent facut de academicienii de la Scoala de Business CASS, se arata ca patru din cinci analize publicate sub semnatura analistilor chinezi au ca principal subiect America.
Fie ca este vorba despre intelegerea sistemului sau a valorilor politice, fie ca trateaza modalitatile prin care poate fi redusa hegemonia americana, majoritatea articolelor nu rateaza obsesia permanenta: Statele Unite.
Strategii chinezi sunt de parere ca distributia puterii in lume va determina conflictele viitorului. In gandirea chineza, tensiunea poate fi