Cele două obiective turistice au fost invadate astăzi de vizitatori. Pentru a vedea Castelul Corvinilor, unii dintre turişti sunt dispuşi să plătească preţul unei călătorii de câteva mii de kilometri, totuşi, atât la castelul din Hunedoara, cât şi la Cetatea Devei, predomină maghiarii între vizitatorii occidentali.
Drumurile turiştilor maghiari duc la Castelul Corvinilor. Anual, susţin administratorii monumentului istoric, din cei aproximativ 40.000 de vizitatori străini ai castelului de la Hunedoara, cei mai mulţi sunt maghiari. „Istoria Transilvaniei este strâns legată de cea a Ungariei, acesta fiind unul dintre motivele pentru care castelul îi atrage pe turiştii din ţara vecină”, susţine Nicolae Cerişer, directorul Muzeului Castelului.
FOTOREPORTAJ: Animalele de la Zoo Hunedoara au avut o zi de sărbătoare
EXCLUSIV: Imagini de colecţie cu mahalalele municipiului Hunedoara, oraşul coloniilor muncitoreşti din primii ani ai comunismului
Turism reinventat în Hunedoara cu mocăniţe vechi de aproape un secol, din Austria
Adaptaţi la nevoile maghiarilor
Ieri, între cei peste 1.000 de turişti care au trecut pragul monumentului până la orele după-amiezii, puteau fi numărate cel puţin cinci autocare de vorbitori de limbă maghiară, sosite din Ungaria sau din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş.
Turiştii din ţara vecină sunt, obligatoriu, întîmpinaţi de ghizi vorbitori de maghiare şi de plăcuţe şi afişe bilingve. Este o formă de răsfăţ a vizitatorilor, prin care sunt atraşi să revină la castel. În curtea stabilimentului, comercianţii de suveniruri te întâmpină la nevoie, în aceeaşi limbă.
„Maghiarilor le ofer obiecte de artizanat din ipsos, în care inscripţiile în limba română le-am înlocuit cu cele în maghiară. Am şanse mult mai mari să le vând o piesă în care este imaginat castelul inscripţionată „Vaj