Arestarea lui Dominique Strauss-Kahn, directorul Fondului Monetar Internaţional, şi inculparea sa pentru agresiunea sexuală a provocat un seism politic în Franţa, iar scandalul riscă să de vină planetar. O analiză semnată de Matei Vişniec.
Scandalul riscă să fie planetar pentru că Fondul Monetar Internaţional nu este o instituţie ca oricare alta: este instituţia care dă lecţii de economie întregii planete şi salvează uneori de la faliment ţările fragilizate din punct de vedere financiar. Ori, cum spunea ieri un analist francez, Christophe Barbier, directorul revistei l'Express, FMI-ul apare "decapitat" într-un moment cînd trebuie să gestioneze o criză economică şi financiară planetară extrem de gravă.
Chiar dacă se va dovedi, şi încă foarte repede, că Dominique Strauss-Kahn este complet nevinovat în această afacere, acestuia i se va reproşa totuşi ceva, şi anume imprudenţa de care a dat dovadă punîndu-se într-o situaţie susceptibilă să-i întineze imaginea precum şi prestigiul instituţiei pe care o conduce. Maşina mediatică internatională nu aşteaptă însă niciodată verdictul justiţiei în astfel de cazuri, ea începe să producă speculaţii şi să exploateze evenimentul cu rapiditate şi lăcomie. Cum spunea Christophe Barbier, arestarea lui Dominique Strass-Kahn a provocat o triplă undă de şoc: în sînul Fondului Monetar Internaţional, în Franţa şi în sînul Partidului Socialist Francez. Să nu uităm că preşedintele FMI-ului era omul cel mai bine plasat în sondaje pentru a-i reprezenta pe socialişti la alegerile prezidenţiale de anul viitor. De unde şi reacţiile stupefiate şi extrem de prudente ale liderilor socialişti. Lidera partidului, doamna Martine Aubry, se declara ieri "total stupefiată" şi le cerea socialistilor să rămînă uniţi. Doamna Segolène Royal, şi ea candidată la primarele socialiste în vederea desemnării candidatului unic al partidului în vede