Autoritatile ne-au spus vineri, 13 mai, ca vom simti efectele benefice ale cresterii economice spre sfarsitul anului, sau in 2012. Analistii afirma ca, atata timp cat nu vor creste salariile si nu va fi redeschis robinetul creditelor, vom continua sa traim dintr-o curba de sacrificiu in alta.
Iesirea din criza reprezinta o ecuatie complicata. Romania a depasit recesiunea, din punct de vedere tehnic, dupa avansul de 0,6% din produsul intern brut (PIB) din primul trimestru. Avem motive sa sarbatorim?
Analistul Daniel Daianu spune ca, in realitate, asta nu inseamna prea mult. Cresterea economica din ultimul trimestru din 2010 a fost nesemnificativa, de 0,1%. Nici in privinta acestui 0,6% din primul trimestru, nu exista prea multe motive de entuziasm.
Revenirea este lenta si se bazeaza mai mult pe exporturi decat pe investitii, spune Daianu. Iar exportatorii avertizeaza ca acest lucru nu e un motiv de mare bucurie. "Chiar si in conditiile in care exporturile vor merge bine, nu va fi de ajuns pentru a sustine iesirea din criza", a declarat Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).
O recunosc si autoritatile. Premierul Boc ne-a spus vineri ca momentul iesirii din recesiune trebuie privit cu retinere, cu alte cuvinte sa nu ne entuziasmam, pentru ca mai avem mult pana la liman.
Au fost, bineinteles, si analisti si oameni de afaceri care au tratat anuntul INS privind iesirea tehnica din recesiune drept o gluma proasta, un exercitiu de prestidigitatie cu date economice.
Ce urmeaza?
Autoritatile, Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana si o parte din analisti vad viitorul in culori pozitive. Economia romaneasca ar urma sa isi continue avansul, pe fondul reformelor, si sa incheie anul cu o crestere de 1,5-2%. In 2012, ar urma