Cel desemnat drept unul dintre primii şapte bucătari ai lumii, francezul Guy Martin, bucătarul secolului XXI în Elveţia şi Japonia şi bucătarul numărul 1 în Franţa, a intrat în gastronomie pe uşa mică, plecând de la cuptorul de pizza şi ajungând, în final, la prestigiosul restaurant parizian Grand Vefour unde, anul trecut, l-a servit la masă pe Nicolas Sarkozy. Personaj atipic, Guy Martin a primit prima stea Michelin în 1984, când era de doar trei ani în meserie. Un norocos! Dar şi un inspirat, pentru că meniurile sale fac deliciul rafinaţilor gurmanzi din Europa. Grecii şi portughezii l-au numit cel mai bun bucătar al continentului, iar compatrioţii săi i-au acordat Legiunea de Onoare şi titlul de Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres.
Luna aceasta, Guy Martin se află la Bucureşti, unde chiar azi lansează un meniu special la noul Bistro Époque. „O bucătărie spontană, plină de viaţă, având ca surse uimitoare de creaţie pictura, calitatea luminii în diferite momente ale zilei, un surâs sau un pas de dans». Pe scurt, un eveniment cultural şi gastronomic sui generis, prefaţat şi de dialogul pe care celebrul chef-de-cuisine a acceptat să îl aibă cu reporterul Jurnalului Naţional.
Libertate, invenţie şi memorie a tradiţiei regăsite. Ultima carte de reţete gurmande a lui Guy Martin ne dă sentimentul că ne aflăm înaintea unei bucătării perfecte. „Dar există, oare, perfecţiune în bucătărie?”, l-am întrebat pe carismaticul chef. „Aţi trecut pe lângă ea, ori poate că sunteţi, deja, cel care o exprimă?” „Perfecţiunea nu există. Eu încerc, doar, să mă apropii de excelenţă”, mi-a răspuns cel care, în 2000, a readus stelele Michelin pe firmamentul „Le Grand Véfour” din Paris. A făcut înconjurul lumii dezvăluind într-o altă carte geografia culinară a Terrei... ocazie rarissimă ca să descopere că pământul e... rotund! Şi foarte divers, din punt de vedere cul