Azi, 15, si maine, 16 mai, se desfasoara alegeri administrative partiale, in peste 1100 de localitati din Italia. Romanii din Peninsula, fiind cetateni comunitari, au dreptul de a participa la scrutin, atat in calitatea de alegatori, cat si in cea de candidati. Conform normativei europene, toti cetatenii UE se pot prezenta pentru un post de consilier in primarii, dar nu pot candida pentru functia de primar.
Pentru a putea intra in cabina de vot, insă, românii au nevoie de un carnet electoral, pe care l-au putut solicita in birourile electorale ale primăriilor de reşedinţă, inscriidu-se pe aşa numitele “liste electorale suplimentare”.
25.000 de români inscrişi pe listele electorale
Aproape 25.000 de români s-au inscris, astfel, pe listele electorale din Italia, pentru a vota, conform cifrelor furnizate de Ministerul italian de Interne şi preluate de portalul “Stranieri in Italia” si "Gazeta Romaneasca" (numărul cererilor a fost actualizat cu 15 zile inainte de data alegerilor, n. red.). Din cei 24.302 români inscrişi pe liste, 13.654 sunt femei, restul de 10.648 - bărbaţi. O cifră infimă, dacă ţinem cont de faptul că numărul românilor cu reşedinta in Italia este de aproape un milion, dintre care sute de mii cu drept de vot.
La Napoli, doar 68 de români pot vota
Tinând cont de cifrele difuzate de ministerul de Interne (actualizate cu 15 zile inainte de scrutin), interesul românilor faţă de alegerile administrative apare drept scăzut, cel puţin in câteva oraşe-cheie. In primul rând, la Torino, unde ponderea românilor este cea mai ridicată, raportat la numărul localnicilor. Aici, doar 2633 de români au solicitat carnetul electoral, dintr-un total de 42000 de conaţionali rezidenţi cu drept de vot: adică aproximativ 6% din potenţialul electoral. La Milano vor putea vota doar 755 de româ