Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a fost \"invadat\" aseară de către 5.000 de localnici şi de turiştii români şi străini aflaţi în oraş. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, a fost un adevărat record, numărul vizitatorilor fiind mai mare decât cel înregistrat cu ocazia zilei de 1 Decembrie şi de cinci ori mai mare decât la ediţia de anul trecut a Nopţii Muzeelor. Sursa: Mihaela MoraruSursa: Mihaela Moraru
1 /.
Vizitatorii au avut parte de trei premiere şi au putut admira gratuit unele din cele mai frumoase şi valoroase artefacte dacice şi romane, prezentate de personaje coborâte parcă din cărţile de istorie. Ca şi anul trecut, oaspeţii muzeului au fost întâmpinaţi de muzeografi îmbrăcaţi în costume realizate după cele purtate în epoca pe care o prezentau, de la omul preistoric până la regii Ferdinand şi Maria.
Dacă anul trecut costumele au fost închiriate, în acest an vizitatorii au fost aşteptaţi în costumele confecţionate în baza unui proiect finanţat de Fondul Cultural Naţional, după ce evenimentul organizat anul trecut cu ocazia Nopţii Muzeelor s-a dovedit a fi un real succes.
În premieră, pe lângă angajaţii muzeului, la acţiunea din acest an au participat şi voluntari, pentru care au fost închiriate costume, astfel încât numărul personajelor să fie cât mai mare. Directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, a precizat că au fost în total 30 de personaje, din care 11 au fost întruchipate de voluntari.
Brăţările dacice, expuse în premieră
Cei care au trecut pragul muzeului au putut admira statuia zeiţei Nemesis şi un basorelief reprezentându-l pe zeul Marte, descoperite recent în castru cu ocazia lucrărilor de reabilitare din Cetatea Alba Carolina, care au fost expuse în premieră pentru public.
Cea mai aşteptată premieră a fost însă în zona dedicată culturii dacice.
"Expune