Cetăţenii români care au reşedinţa în Italia pot vota şi candida pentru un loc în consiliul local, la alegerile locale care se vor desfăşura astăzi şi mâine în peste o mie de localităţi din Peninsulă. Pentru a-şi putea exercita dreptul de vot, românii peste 18 ani, în calitate de cetăţeni comunitari, trebuie să se înscrie pe listele electorale suplimentare, deschise la Biroul electoral din primăria oraşului de rezidenţă.
1 /.
Şi în acest an, în mare parte din localităţile italiene unde vor avea loc alegeri locale (circa 1170), şi-au anunţat participarea, atât ca votanţi cât şi candidaţi, un număr mare de români. În marile oraşe însă, acolo unde numărul românilor depăşeşte zeci de mii de rezidenţi, înscrierea pe liste nu a fost deloc numeroasă. Astfel, conform cifrei obţinute de Gazeta Românească de la Ministerul de Interne italian, rezultă că din numărul comunitarilor înscrişi pe listele electorale de la primăriile de rezidenţă, cu 15 zile înainte de data alegerilor, cei mai mulţi sunt români, în număr de 24.302, dintre care 10.648 bărbaţi şi 13.654 femei. Pentru comparaţie, polonezii înscrişi pe listele de vot sunt 2.657.
Analizând aceste date, publicaţia românească din Italia trage concluzia că cetăţenii comunitari nu sunt interesaţi de aceste alegeri. "Aceste alegeri interesează un corp electoral de peste 10 milioane de italieni şi doar 37.000 comunitari, adică 0,3% din cei care se pot prezenta la urne duminică şi luni. În acelaşi timp, comunitarii reprezintă circa 2% din populaţia din Italia", se srie în articol.
Această diferenţă se poate constata analizând primărie cu primărie. La Torino, din 55.000 rezideenţi comunitari, au cerut să voteze doar 3.400. La Milano, pot vota 3.700 din 26.000 de rezidenţi comunitari, la Bologna 1.100 din 9.000, iar la Napoli 350 din 5.000.
Iată şi câţiva români din Italia care deja ş