Sângerările după un act sexual, secreţiile anormale, mâncărimea, uscăciunea vaginală şi durerile pelvisului pot ascunde o sarcină extrauterină sau chiar cancer. Sursa: SHUTTERSTOCK
Ciclul menstrual care vine uneori neregulat sau infecţiile care apar ocazional sunt printre problemele ginecologice care nu reprezintă motive de îngrijorare. În schimb, sângerarea vaginală care apare după fiecare act sexual poate prevesti o infecţie a colului uterin sau chiar cancer iar durerile pelviene insistente pot fi un semn de sarcină extrauterină.
Ginecologii explică mai detaliat cinci semne pentru care trebuie neapărat consultat un medic.
1. Durerile pelviene ascund de la boli inflamatorii la sarcini extrauterine
De cele mai multe ori, durerile pelviene apar după perioada ovulaţiei şi trec cu un tratament uşor pe care îl puteţi face acasă. În schimb, durerile cronice pot fi cauzate de fibroame uterine, endometrioză sau de o boală inflamatorie.
"Durerea pelvină poate varia de la uşoară până la severă, interferând cu activităţile fizice şi sexuale. Durerea poate apărea la menstră sau în timpul contactului sexual, sugerând o afecţiune a organelor pelvine (uter, ovare, trompe, col uterin sau vagin) sau a tractului urinar, o infecţie sau o afectare musculară sau osoasă", detaliază medicul Radu Vlădăreanu, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Universitar de Urgenţă "Elias" din Bucureşti.
În cazuri mai grave, durerile abdominale şi sângerările vaginale pot fi semnul unei sarcini extrauterine. "Durere pelvină acută bruscă şi foarte puternică poate fi semnul unei sarcini extrauterine rupte, a unui chist ovarian torsionat sau rupt ori semn de avort spontan şi necesită spitalizare sau intervenţie chirurgicală de urgenţă", atenţionează specialistul.
Discomfortul creat de durerile pelviene nu anticipează in