Sub pretenţia că ar zădărnici posibile abuzuri în despăgubirea foştilor proprietari, Guvernul a strecurat, recent, o Hotărâre care, dimpotrivă, deschide mai larg uşa abuzurilor, stipulând că Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) va putea emite cu prioritate titluri de plată şi/sau de conversie, atunci când ar avea loc o "distorsionare a pieţei în ceea ce priveşte tranzacţionarea acţiunilor Fondului Proprietatea, prin scăderea preţului acestora, de natură să pună în pericol procesul de despăgubire".
Până acum, ANRP putea să prioritizeze emiterea titlurilor de conversie, în cazuri excepţionale, temeinic motivate, precum cele medicale şi sociale.
Formularea cuprinsă în Hotărârea de Guvern este ambiguă şi, tocmai de aceea, interpretabilă.
Documentul nu explică ce înseamnă exact distorsionarea pieţei (sau ce înţelege Guvernul prin acest termen) şi nici cât de scăzut ar trebui să fie preţul acţiunilor FP la bursă astfel încât sa putem considera că piaţa ar fi distorsionată. (Asta cu atât mai mult cu cât distorsionarea implică un demers artificial, intervenind din afara mecansimului cererii şi ofertei care formează preţul unei acţiuni la bursă).
În lipsa clarificării acestor aspecte, Guvernul, prin ANRP, are, practic, posibilitatea să despăgubească, după bunul plac, pe unii proprietari, înaintea altora, în funcţie de numărul de acţiuni pe care ar trebui să îl primească aceia şi de procentul cu care ar scădea, în consecinţă, participaţia statului la Fond.
Ordinea înregistrării dosarelor la ANRP, singurul criteriu întrebuinţat până acum (cel puţin teoretic) pentru emiterea titlurilor de conversie, nu ar mai avea nicio relevanţă.
Este posibil ca HG să fi fost gândită în aşa fel încât să impulsioneze preţul acţiunilor FP, care a scăzut în prima parte a săptămânii trecute, pe baza zvonurilor că peste 1,5 miliard