În Elveţia există o lege care permite sinuciderea asistată oricărui om care suferă de o boală terminală, fie că este sau nu cetăţean elveţian. Acest aspect al legii, unic în lume, a determinat un fenomen numit "turism suicidar" - oameni bolnavi în stadiu terminal vin din toată lumea în Elveţia să moară. Duminică, 15 mai, la Zurich se votează două propuneri: una care va limita sinuciderea asistată doar la cetăţenii elveţieni şi a doua este propunerea de a interzice legea cu totul, informeazăBBC.
Conform rezultatelor unui studiu, 66% din elveţieni consideră "turismul suicidar" un efect negativ al articolului 115 din codul penal elveţian. Legea, aplicată încă din 1942, consideră sinuciderea asistată o crimă doar dacă ea se face din motive egoiste. În Elveţia, dreptul de a decide al fiecăruia este foarte important, de aceea elveţienii consideră că în situaţii în care un om suferă de o boală terminală care i-a luat posibilitatea de a muri cu demnitate, el este îndreptăţit să aleagă cum şi când să moară. În Elveţia se practică o democraţie directă, prin care cetăţenii votează deciziile importante, iar marea majoritate sunt în favoarea sinuciderii asistate, însă fenomenul turismului suicidar îi nelinişteşte.
Harta cu ţările în care sinuciderea asistată este legală (Wikipedia). Verde închis - ţările în care eutanasierea umană este legală. Verde deschis - ţări în care legea este încă dezbătură şi urmează să fie implementată. Negru - legea este diferită de la regiune la regiune. Portocaliu - a fost odată legal, acum este ilegal.
"Nu putem să rezolvăm problemele muribunzilor din toată Europa şi este foarte trist că oameni bolnavi în stadiu terminal sunt nevoiţi să călătorească mii de kilometri pentru a ajunge într-o ţară liberală unde să poată muri. Celelalte ţări ar trebui să-şi rezolve propriile probleme cu muribunzii şi am fi fericiţi dacă Ger