Adevărul Holding, cu sprijinul Institutului pentru Politici Publice, a organizat astăzi, la Bucureşti, dezbaterea „Despre lobby şi alţi demoni". Cum poate influenţa mediul de afaceri politicile publice în mod transparent şi legitim?
Este nevoie de o lege a lobbyului? Cum instaurăm o lectură transparentă relaţiei dintre grupurile de interese, lobbyişti şi decidentul politic? Sunt întrebări la care au răspuns marţi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai clasei politice, lobbyişti, lideri de opinie şi reprezentanţi ai societăţii civile.
În plus, s-a dezbătut legea privind reglementarea activităţilor de lobby depusă în Parlament de deputaţii Carmen Moldovan (PSD), Sever Voinescu (PD-L) şi Adriana Săftoiu (PNL) şi a fost prezentat dosarul „Lobbyiştii României", din cel mai recent număr „Foreign Policy". Dezbaterea a avut loc la Hotel Caro.
DOSAR FP:
Lobby: cum se promovează interesele private la nivel politic
Urmăriţi aici live video de la dezbatere:
Bianca Toma (redactor Adevărul Bruxelles):
Săptămâna trecută, la Strasbourg, s-a introdus un cod de conduită pentru lobbyişti pentru a-i detecta pe adevăraţii lobbyişti. Înainte, doar 40% dintre marile firme de lobby din Bruxelles erau înregistrate. Prin noul cod, euroaleşii trebuie să declare de fiecare dată când se întâlnesc cu lobbyiştii. Europarlamentarii au apreciat importanţa acestui cod.
Radu Nicosevici (Academia de Advocacy) a întrebat dacă a crescut numărul de firme ca urmare a noului cod.
Bianca Toma (redactor Adevărul Bruxelles): Estimările spun că numărul reprezentanţilor acestor firme ar putea creşte semnificativ.
Adriana Săftoiu (PNL): Nu ştiu dacă Legea lobby-ului, pe care am depus-o în 2 mai, va avea sau nu şanse, pentru că o mare parte a legilor care trec aparţin Guvernului. Noi am făcut această lege pentru a crea condiţiile transparenţei.