Foto: Intact Images Vor să iasă în evidenţă în mod negativ. Pentru a acoperi problemele existente (de pildă, divorţul părinţilor, abuzul fizic), unii tineri folosesc droguri. Ce nu ştiu aceştia este faptul că problemele continuă să existe şi să se agraveze chiar şi după administrarea substanţelor nocive.
Vârsta adolescenţei este dificilă atât pentru copil, cât şi pentru părinţi. Atunci i se dezvoltă personalitatea de sine stătătoare, cel mai mult din cauza transformării hormonilor. Devin independenţi şi intervin întrebările „Ce rost am eu în viaţa asta? Ce-mi doresc eu?”. Acest gol trebuie umplut cumva. Din păcate, tinerii se abat de la direcţia corectă şi complează golul cu droguri. Potrivit A.N.A. (Agenţia Naţională Antidrog), drogul este substanţa licită sau ilicită al cărei consum (din motive medicale ori altele) dă fenomene de dependenţă şi toleranţă.
Adică dă nevoia imperioasă sau persistentă de a continua utilizarea drogului, ignorând consecinţele apărute în plan fizic, psihologic şi social, în scopul obţinerii unei stări de bine sau pentru a evita starea de rău generată de întreruperea utilizării acelei
substanţe. Ce uită mulţi dintre toxicomani (persoanele care consumă droguri în mod repetat) e că drogurile „rezolvă” aparent şi temporar problemele, ea continuând să existe şi să se agraveze. Mai grav este faptul că, în unele cazuri, chiar şi prima doză poate fi fatală.
Principalul motiv care conduce la consumul de droguri este „reprezentat de dorinţa de apartenenţă la un anumit grup de prieteni care consumă aceste produse ca o nevoie de creştere a stimei de sine. Adolescentul consideră că numai în acest fel este matur, este «cool», are acces la senzaţii şi trăiri la care nu ajung majoritatea oamenilor”, subliniază dr Bogdan Gheorghe. Cele mai multe persoane care au experimentat consumul de droguri ilegale fac parte din grupa