Orange România exploatează în comun părţi ale reţelelor de telefonie mobilă cu Vodafone şi Cosmote de trei ani, dar, deocamdată, planul pentru combinarea reţelelor France Telecom şi Deutsche Telekom în România nu a fost definit.
Deutsche Telekom controlează indirect, prin OTE, Romtelecom şi Cosmote.
"Partajăm infrastructură cu Vodafone şi Cosmote de mai multă vreme, dar un plan pentru exploatarea în comun a reţelelor France Telecom şi Deutsche Telekom nu a fost definit. Suntem însă în căutare de noi oportunităţi prin care să fim mai eficienţi", a declarat Thierry Millet, directorul executiv al Orange România, cel mai mare operator de telecomunicaţii din piaţa locală. France Telecom deţine Orange România.
Până acum, compania a folosit în comun cu ceilalţi doi principali furnizori de servicii de telefonie mobilă pilonii de telecomunicaţii pe care sunt amplasate echipamentele, strategie care a adus o reducere a cheltuielilor necesare extinderii reţelei, întrucât costurile au fost astfel împărţite. Partajarea a vizat strict infrastructura, nu şi echipamentele necesare reţelei de telecomunicaţii. France Telecom şi Deutsche Telekom au pus în urmă cu o lună în discuţie planul de a exploata în comun infrastructură în Polonia, Austria şi România, mizând pe economii totale de 650 de milioane de euro din reducerea costurilor operaţionale cu investiţiile, model deja aplicat în Marea Britanie.
"Dacă nu vom intensifica iniţiativele de partajare, nu avem cum să rămânem competitivi şi vom avea probabil dificultăţi", a declarat Mădălina Suceveanu, directorul tehnic al Orange România. Ea a argumentat că pe o piaţă în scădere, lucru care se simte implicit în veniturile operatorilor, continuarea investiţiilor şi, totodată, menţinerea preţurilor la acelaşi nivel implică asemenea măsuri de exploatare în comun a reţelelor.
Orange vrea să investească între 500