Un adult trebuie să consume în jur de 2.000 de calorii pe zi, să bea peste doi litri de apă, să mănânce cel mult două felii de pâine la o masă, două porţii de carne pe săptămână şi două fructe pe zi. Sursa: SHUTTERSTOCK
Consumaţi în jur de 2.000 de calorii pe zi, repartizate în trei mese principale şi două gustări, mâncaţi carne de două ori pe săptămână şi peşte de trei ori şi maximum două felii de pâine la o masă.
Care sunt orele potrivite pentru mese şi gustări, când şi cum să mâncaţi fructe şi dulciuri, dar şi alte sfaturi pentru o alimentaţie sănătoasă aflaţi de la nutriţioniştii Bogdan Guinea şi Ionuţ Ştefan.
Atenţie la sare!
1. Hidratare optimă. Un adult trebuie să bea zilnic 2-2,5 litri de apă. Apa plată e recomandată tuturor, dar cea carbogazoasă trebuie evitată de bolnavii de ulcer şi gastrită. Puteţi bea şi mai multă apă în timpul verii, dacă faceţi mult sport şi dacă mâncaţi multe alimente uscate (carne, făinoase).
"Beţi apă constant în timpul zilei, nu unul-două pahare odată. Evitaţi să beţi apă în timpul mesei pentru că diluaţi sucurile gastrice", e sfatul nutriţionistului Bogdan Guinea.
2. Limita de sare. Un adult nu trebuie să depăşească o linguriţă de sare pe zi. "Alegeţi sarea iodată, mai ales dacă locuiţi în regiunile subcarpatice. Persoanele din aceste zone sunt predispuse la afecţiuni tiroidiene din cauza deficitului de iod", subliniază nutriţionistul Ionuţ Ştefan.
Dacă aveţi tensiunea arterială mare sau probleme cu inima şi rinichii, şi o linguriţă de sare poate fi mult.
3. Necesarul de calorii.
Un adult trebuie să consume zilnic 1.800-2.200 de calorii, în funcţie de sex, vârstă, activitate fizică.
Există mai multe scheme de calcul al numărului de calorii elaborate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dar metabolismul e cel care di