Raţ şi Mircea Lucescu în 2009, Cristi Chivu în 2010. Pentru altreilea an consecutiv, România ar mai putea avea un câştigător decupă europeană. Miercuri, de la 21:45, la Dublin, în direct pe PROTV, Săpunaru e alături de FC Porto în prima finală portugheză deLiga Europa, cu vecinii de la Braga.
De cinci ani, performanţele europene sunt un vis pentru echipeledin Liga I. Noroc cu unii internaţionali români, care mai îndulcescamărăciunea. Mai ales cu fundaşii.
La ce rezultate au apărătorii la echipele de club, defensivatricolorilor ar trebui să semene cu linia Mărăşeşti - Oituz! ÎnUcraina, Raţ e campion şi finalist în Cupă, Goian şi Chivu se vorlupta pe Cupa Italiei, dar laureatul anului e Săpunaru.Ex-rapidistul şi-ar putea îmbogăţi palmaresul cu o triplă istorică,alături de Porto. Una aproape identică cu aceea cucerită de Chivusezonul trecut. După campionatul deja acontat urmează finala LigiiEuropa, miercuri, şi finala Cupei Portugaliei, patru zile maitârziu, cu Guimaraes.
Villas-Boas, un"vrăjitor" tânăr
A şaptea finală de Liga Europa (Cupa UEFA) care se joacă întredouă echipe din aceeaşi ţară e pentru prima dată o afacereportugheză. Una între vecini. Între Porto şi Braga sunt doar 47 dekm, cea mai mică distanţă înregistrată vreodată, în istoriacompetiţiei, între două finaliste. E prima înfruntare între celedouă echipe, în Europa, şi prima partidă jucată vreodată de Portoşi Braga la Dublin. Teoretic, o înfruntare între David (Braga) şiGoliat (Porto), alb-roşiii fiind la prima prezenţă într-o finalăeuropeană, spre deosebire de cele nouă jucate de "dragoni".
Pentru Porto, prezenţa în finala Ligii Europa nu esurprinzătoare. Şi i se datorează, în afara cuplului letal Hulk -Falcao, lui Villas-Boas. Cel mai tânăr antrenor al lui Porto, laînceputul sezonului, ar putea deveni, miercuri, cel mai tânărantrenor câştigător de cupă europeană, la 32