Ritmul săltăreț în care ies la iveală contractele de muncă după intrarea în vigoare a noului Cod al muncii ar putea stârni invidia până și a oficialilor departamentului american al muncii, ale cărui comunicate periodice privind șomajul și evoluția joburilor sunt așteptate cu sufletul la gură pe Wall-Street și nu numai.
Potrivit premierului Boc, care asigură și interimatul la Ministerul Muncii, iată ce face un pic de sperietură cu pușcăria din angajatorul la negru: în primele două zile de la intrarea în vigoare a Codului au fost înregistrate 42.000 de noi contracte de muncă, 60.700 după trei zile, 78.000 în patru zile, 102.870 după cinci zile, în fine, fix 117.587 în șase zile.
Ar veni în jur de 18.000 de joburi oficializate pe zi, o adevărată explozie dacă ne raportăm la cele 10-12 contracte de muncă câte se înregistrau zilnic înainte de data de 1 mai. Bravos! În ritmul ăsta se va depăși fluierând recordul din 2005, când abia după șapte luni de la aplicarea cotei unice au fost oficializate aproape 160.000 de locuri de muncă, adică, în medie, cam 700-800 pe zi. Îi batem și pe americani, care au raportat, în aprilie, 244.000 de noi joburi, însemnând vreo 7.900 pe zi. Să fi reușit Cabinetul Boc cu biciul (înăsprirea amenzilor și pedepsirea muncii la negru cu închisoarea până la doi ani) ceea ce își propusese să câștige cu zăhărelul (reducerea CAS)?
Însă cifrele vânturate în ultimele zile sunt chestionabile, atât prin dinamica extraordinară pe care o sugerează, cât și prin pretenția că reflectă, în timp real și fără echivoc, efectele noii legi. Pe de o parte, s-a dovedit nu o dată cât de prost stă întreaga administrație de stat la capitolul raportări și statistici. Specialiștii în resurse umane au semnalat deja faptul că registrul electronic de evidență a salariaților - REVISAL este o aplicație care lasă de dorit și mai dă și erori. Pe