Constructorii afirma la unison ca sectorul de profil se afla in continuare intr-o perioada de regres, chiar daca Institutul National de Statistica (INS) a anuntat, in aceasta dimineata, ca Produsul Intern Brut (PIB) a crescut cu 0,6% in primul trimestru, asfel ca Romania a iesit tehnic din recesiune, dupa doi ani si jumatate.
“Din pacate, Romania iese tehnic din recesiune, dar fara sectorul constructiilor. Ne asteptam ca domeniul acesta sa fie locomotiva iesirii din recesiune, dar suntem abia ultimul vagon al trenului. Pentru constructori, vestea reprezinta doar un dram de speranta”, spune Adriana Iftime, secretar general al Patronatului Societatilor de Constructii.
Ea subliniaza ca, pana acum, dezvoltarea sectorului constructiilor s-a bazat, in mare parte, pe banii investitorilor straini si mai putin pe fondurile publice.
“Companiile straine au nevoie de mai mult timp pentru a se convinge de evolutia economica si pentru a se decide asupra eventualelor investitii. In conditiile in care cresterea economica se pastreaza, chiar daca la valori foarte mici, estimez ca va fi nevoie de cel putin sase luni pentru ca investitorii straini sa aloce bani in sectorul constructiilor. De asemenea, trebuie avut in vedere si ca, dupa acest interval, vine si iarna”, sustine Iftime.
In primele doua luni ale anului, investitiile straine directe in Romania au crescut de peste doua ori, la 294 milioane de euro, comparativ cu suma de 140 de milioane de euro raportata pentru perioada similara din 2010, si au finantat integral deficitul contului curent.
Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO), afirma ca “in sectorul constructiilor nu s-a iesit din recesiune”.
“Datele din primele luni ale anului arata, in continuare, o descrestere a sectorului constructiilor. Chiar daca s-au organizat mai multe li