Statul în faţa monitorului mai mult de şase ore pe zi duce la demenţă, avertizează psihologii. Cinci ieşeni ajung zilnic la terapie din cauza calculatorului. Cei mai expuşi sunt copiii, patru din cinci victime ale internetului având sub 18 ani.
Principala sursă de informare a secolului al XXI-lea ne-a transformat în „Generaţia Messenger". Psihologii trag un semnal de alarmă şi cer ca timpul petrecut la computer să nu depăşească şase ore deoarece dăunează sănătăţii. Dovadă este numărul mare de persoane care ajung la psiholog din cauza calculatorului - numai din Iaşi: cinci în fiecare zi.
Citiţi şi: Dilema săptămânii: iPad sau laptop?
„Ceea ce trebuie ştiut este că oamenii normali se confruntă cu această dependenţă de calculator. Nu trebuie să zici că ţie nu ţi se poate întâmpla. Nu există un profil al celui care face o obsesie din computer. Cei care mi-au fost pacienţi au venit la mine când au început să aibă un disconfort. Puţini recunosc că este din cauza internetului, alţii ascund această dependenţă în spatele depresiei, surmenajului, insomniei, scăderii randamentului la muncă sau la şcoală.
Sunt şi persoane care spun că s-au izolat social", explică psihologul Ioan Gotcă, medic la Centrul de Sănătate Mintală „Ghelerter", din cadrul Spitalului de Psihiatrie Socola din Iaşi. Printr-o experienţă de dependenţă de calculator a trecut şi Liliana B. (49 de ani), de profesie economist. Obsesia pentru computer a început să pună stăpânire pe ea în 2007, dar abia anul trecut a ajuns la medic. Aşa cum meseria o cere, femeia folosea calculatorul preţ de 8-10 ore în fiecare zi.
„Calculatorul trebuie folosit cu măsură"
Pasiunea sa pentru programe o determina ca imediat ce ieşea de la serviciu să ajungă acasă, să se aşeze în faţa monitorului şi să testeze diverse programe. Timp de trei ani, petrecea zilnic mai bine de 12 ore la c