Ceasul biologic al femeilor înaintează mai repede decât al bărbaţilor, ceea ce explică şi tendinţa femeilor de a se trezi sau culca mai devreme, explică o echipă mixtă de cercetători americano-francezi. Potrivit acestora, bioritmul sau ritmul circadian ar putea fi explicaţia pentru care insomnia afectează mai mult femeile decât bărbaţii.
Potrivit specialiştilor, toate funcţiile biologice principale sunt controlate de acest sistem: ciclul veghe-somn, sistemele cardiovascular, digestiv şi imunitar, secreţiile hormonale şi performanţele cognitive, informează site-ul english.inserm.fr.
Viteza ceasului biologic nu este aceeaşi la toate speciile, arată cercetarea. De exemplu, la om, creierul o stabileşte între 23.30 şi 00.30. În fiecare zi, ciclul lumină-întuneric corectează, în funcţie de fiecare individ în parte, avansul sau întârzierea faţă de durata zilei de 24 de ore.
Cercetători de la Harvard Med School din Boston (SUA) au măsurat lungimea ciclului bioritmului la 52 de femei şi 105 bărbaţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 74 de ani. Participanţii la test au fost monitorizaţi între două şi şase săptămâni, într-un mediu special, în absenţa informaţiilor despre timp, pentru a determina viteza ciclului ceasului lor circadian.
Experţii americani şi francezi au arătat că ceasul biologic al femeilor este mai rapid decât cel al bărbaţilor. Rezultatele experimentului arată că durata ciclului circadian la femei este, în medie, mai scurt cu şase minute decât la bărbaţi. Cercetătorii au ajuns la concluzia că femeile au şanse de 2,5 ori mai mari decât bărbaţii să aibă un bioritm sub 24 de ore.
"Acest rezultat ar putea explica de ce femeile se trezesc de obicei mai devreme decât bărbaţii. Ceasul biologic al femeilor o ia înainte zilnic, iar ele simt nevoia să se culce şi să se trezească ceva mai devreme", spune Claude Gronfier, cercetător de la Institu