Mai multe incidente petrecute în şcoli redeschid tema violenţelor între elevi, un fenomen ce pare să fi scăpat de sub control. Acestora li se adaugă şi o creştere a numărului de cazuri de violenţă domestică. Autorităţile împreună cu organizaţiile de profil propun soluţii care fie previn, fie combat violenţele de orice natură.
Luna aceasta, Asociaţia No Abuse şi Direcţia Socială a Sectorului 5 au început o campanie de informare, conştientizare şi prevenire a violenţei domestice în licee. Pentru că violenţa se naşte acasă şi apoi se propagă în societate, proiectul „Spune mai departe!" atrage atenţia asupra acestei problematici prin metode de educaţie nonformală. Proiectul are ca punct central un film de animaţie norvegian, intitulat „Angry Man", care ilustrează impactul violenţei domestice asupra copiilor, chiar dacă aceştia nu sunt victime directe. Filmul spune povestea lui Boj, un băieţel al cărui tată distruge totul în calea sa atunci când se înfurie. Animaţia, realizată de Anita Kili, a primit peste 20 de premii la festivalurile de film internaţionale.
Film Emoţionant
În amfiteatrul Colegiului „Gheorghe Lazăr" din Bucureşti, câţiva elevi de clasa a XII-a privesc animaţia. Sunt foarte atenţi, iar unii dintre ei sunt încruntaţi, căci filmul are o mare încărcătură emoţională. Pe marginea lui, liceenii dezbat problema violenţei. „Abia după ce văd filmul o conştientizează, pentru că mulţi tind să relativizeze situaţia", explică Silviu Ioniţă, psiholog şi coordonator al proiectului. Copiii sunt surprinşi să afle că, în Bucureşti, numărul cazurilor de violenţă domestică a crescut cu 70% anul trecut, faţă de 2009. Cumva, credeau că discuţia nu-i priveşte, că ar fi fost mai oportună în mediul rural. Filmul le-a trezit emoţii variate: milă, frică, neputinţă, ruşine, dar şi bucurie, la final, când regele îl duce pe tatăl lui Boj la palat, unde aces