16.000 de metri liniari de acte de la Arhivele Statului sunt în pericol din cauza condiţiilor din depozite. Clădirea care adăposteşte a doua arhivă ca mărime din ţară după cea din Bucureşti este supraaglomerată şi are fundaţia foarte degradată.
Bacteriile şi mucegaiul din depozitele Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale din Iaşi pun în pericol documente foarte valoroase.
Depozitele adăpostesc peste 16.000 de metri liniari de documente în original scrise în română, greacă, rusă şi armeană, cu peste 1.000 de fonduri arhivistice şi colecţii, cu o vechime de şase secole.
„Avem manuscrise vechi, condici de moşii, opere de artă, fonduri personale ale unor istorici, precum şi fonduri şcolare, fondul facultăţilor, ale instituţiilor statului Moldova, ale tribunalelor din perioada aceea", a spus arhivistul Mihai Mârza.
EXCLUSIV: Rămăşiţe umane găsite sub Palatul Culturii din Iaşi (FOTO)
Cel mai vechi document este din 1399
Printre colecţiile valoroase de la Arhivele Statului din Iaşi se numără sute de manuscrise din Evul Mediu, fotografii, stampe, peceţi, pergamente şi celebrele timbre „Cap de bour", din 1858, care valorează sute de mii de euro.
„Nu se poate aproxima în bani patrimoniul pentru că memoria istorică a unui popor nu are preţ. Toate documentele sunt unicat, nu avem dubluri. Noi deţinem cele mai importante surse de informare ale istoriei. Cel mai vechi document este din anul 1399, din vechile înscrisuri interne redactate în interiorul Ţărilor Române", a spus Cătălin Botoşineanu (foto jos, stânga), directorul Arhivelor Naţionale Iaşi.
Manuscrisele istorice riscă să fie oricând distruse de mucegaiul din depozite. Pentru ca documentele din hârtie să fie păstrate alte sute de ani, trebuie păstrate la temperaturi şi valori de umiditate constante. În depozite trebuie să fie între 15 grade şi 25