Romania si-a reconfirmat, in aprilie, statutul delider european la cresterea preturilor. Inflatia a fost la noi de 8,4%, iar pe ansamblul Uniunii Europene, de numai 3,2%. Vezi ce urmeaza.
In clasamentul inflatiei, locul secund a fost ocupat de Estonia, cu5,4%, urmata de Lituania si Ungaria, ambele cu o inflatie anualizata de 4,4%,potrivitdatelor Eurostat, date publicitatii luni.
Romania a avut cea mai mare inflatie din UE si in martie, cand preturile de la noi au urcat cu 8%, dar si in februarie, cand am avut o rata anuala de 7,6%.
La polul opus s-a aflatIrlanda, cu o inflatie de numai 1,5% in aprilie, Cehia cu 1,6% si Suedia cu1,8%. Pe ansamblul Zonei Euro, inflatia a atins, in aprilie, nivelul de2,8%, iar in Uniunea Europeana de 3,2%.
Cel mai mult au crescut preturile la transport (5,9%), caselor (5,0%) si alcoolsi tutun (3,4%). Preturile la comunicatii au scazut cu 0,9%, iar in sectorul derecreatie si cultura au avansat cu numai 0,9%. Carburantii s-au scumpit inaprilie cu 0,56% iar electricitatea cu 0,12%.
Cum am ajuns "lideri"?
Preturile din Romania au crescut, in aprilie, cu 0,66% fata de luna precedenta si cu 2,83% peansamblul primelor 4 luni din 2011. Ca sa va faceti o idee de cat de puterniceste avansul, trebuie reamintita tinta de inflatie a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) peintreg anul 2011, de 3%.
Cu alte cuvinte, daca se mentine acest ritm, estimarile Bancii Nationale vor fidate cu mult peste cap, iar noi vom simti inflatia in toata"splendoarea", in business si in propriul buzunar. Pe de alta parte,n-ar fi prima data cand BNR rateaza tinta de inflatie. In ultimii 7 ani, BancaNationala a Romaniei (BNR) a nimerit doar o singura data nivelul inflatiei, in2007.
Intrebarea ramane insa cum am ajuns sa avem cele mai mari cresteri de preturidin UE ? Bineinteles, Guvernu