Banca centrală va prezenta în câteva luni o serie de măsuri prin care urmăreşte evitarea relansării creditului în valută, cum ar fi cel de consum, către clienţii neprotejaţi la riscul valutar.
Dacă inițial băncile au primit cu reticență semnalele date de Banca Naţională a României (BNR) despre limitarea creditului în valută, ulterior, reacția acestora s-a mai calmat. Unele bănci chiar şi-au manifestat susţinerea pentru măsurile aşteptate de la BNR, așa cum a precizat recent chiar guvernatorul Mugur Isărescu. El a recunoscut că noile măsuri nu vor viza creditul ipotecar pentru că pe piaţă nu există resurse în lei pe termen lung.
Și viceguvernatorul Cristian Popa a declarat că BNR nu doreşte interzicerea creditării în valută, dar vrea să existe o reflectare cu acurateţe a riscului acestor tipuri de expuneri bancare în preţul instrumentelor respective. Popa a dat şi câteva indicii despre modalităţile de limitare a creditării în valută, cum ar fi înăsprirea condiţiilor privind colateralul (garanţia), valoarea creditului raportată la valoarea bunului finanţat, precum şi gradul maxim de îndatorare.
„Creditul de consum va fi unul din tipurile de credit vizate de noile măsuri“, a spus Popa. Astfel, ne putem aştepta la limitarea creditului de consum în valută (nu doar cel negarantat), dar, de asemenea, ar putea fi vizate şi împrumuturile în valută către firmele care nu au încasări în valută din activitatea de bază.
Ce spun băncile
Diferenţialul de dobândă este motivul pentru care creditul în euro îşi păstrează atractivitatea, spun bancherii. „Există o serie de condiţii de piaţă de care clientul ţine cont, riscul valutar, pe de-o parte, şi diferenţialul ridicat de dobândă, pe de altă parte. La un credit similar pe o perioadă lungă de timp, acest diferenţial determină o rată semnificativ mai mare la un credit în lei față de cel în euro. De acee