Autorităţile din sectorul energetic creionează o nouă strategie pentru companiile de stat, după ce FMI s-a opus planului de înfiinţare a celor doi giganţi energetici. Hidroelectrica pregăteşte listarea la Bursă a unui pachet de 10% din acţiuni, iar conducerea companiei şi-a propus ca acest lucru să se întâmple peste cel mult un an.
Discuţiile cu delegaţia FMI au dat cu totul peste cap planurile din sectorul energetic. Practic, s-a schimbat toată strategia de reorganizare a companiilor de stat, în primul rând fiind vizaţi producătorii de energie. De la înfiinţarea Electra şi Hidroenergetica - cei doi giganţi energetici care urmau să combine hidrocentrale cu termocentrale, mine de cărbune şi reactoare nucleare - s-a ajuns la privatizări, listări la bursă şi lichidări.
Citiţi şi: Ce va însemna listarea Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie de stat.
Cel mai aşteptat mesaj este cel privind viitorul Hidroelectrica, cel mai mare şi mai ieftin producător de energie şi, totodată, cea mai importantă companie din portofoliul statului.
Autorităţile se pregătesc acum de listarea la bursă a unui pachet de 10% din acţiunile producătorului hidro. „Această idee este mai veche, nu s-a născut odată cu negocierile cu FMI. De doi ani ne pregătim pentru listarea la bursă şi în acest moment facem diligenţele necesare pentru a lista un pachet de 10%", a declarat, pentru „Adevărul", Constantin Trihenea, directorul general al Hidroelectrica.
Potrivit acestuia, evaluările pieţei de până acum au condus la ideea că nu există sume suficiente pe bursă pentru a aprecia compania energetică la adevărata ei valoare.
Miliarde de euro din listări
„În perioada următoare, trebuie actualizate ratingurile acordate de agenţiile de specialitate, ratinguri care sunt foarte bune. Totodată, vom selecta un consultant, iar acesta ne va spune cât va dura înt