Inaugurate cu mare fast, mai multe inițiative în valoare de miliarde de euro, lansate în ultimii zece ani, stau în paragină. Dacă ar fi fost realizate, Republica Moldova ar fi avut acum două centrale electrice noi, un stadion olimpic, dar şi o staţie modernă de epurare a apelor.
Au fost lansate cu mare pompă şi promisiuni de milioane, dar au ajuns doar pietre şi terenuri în paragină. Este vorba de proiectele de construcţie sau reconstrucţie a unor importante obiective, lansate în prag de alegeri.
Bolovanul de 600 de milioane de euro
Cel mai mare şi cel mai ambiţios este proiectul de construcţie a unei centrale electrice la Ungheni, lansat la finele anului 2008, în ajun de parlamentare. În valoare de 600 de milioane de euro, acesta urma să fie realizat de firma United Energy Moldova, parte a grupului ceh J&T Finance Group. Piatra de temelie a viitoarei centrale fost sfinţită la 23 martie 2009, în prezenţa lui Vladimir Voronin, şeful statului de atunci. Autorităţile au adus şi un covor roşu pentru ceremonie. De atunci, nu s-a mişcat niciun pai, iar terenul de 400 de hectare este plin de mărăcini.
Igor Dodon, la acea vreme ministru al Economiei şi responsabil de negocierea acordului cu firma cehă, spune că proiectul putea fi dus la bun sfârşit, dacă nu începea criza politică, iar comuniştii nu pierdeau alegerile. O altă piatră de temelie a fost pusă în septembrie 2004 la Burlăceni, Cahul, în ajunul alegerilor parlamentare din 2005. Firma rusească Itera se angajase să construiască o centrală electrică în valoare de 250 de milioane de euro. Ideea a rămas doar pe hârtie, chiar dacă guvernarea comunistă i-a acordat companiei mai multe facilităţi fiscale.
Mingea în flăcări a stadionului olimpic
Anul trecut, de resuscitarea proiectului s-a apucat ex-premierul moldovean Andrei Sangheli, dar a renunţat din cauza costurilor mari şi şanselor mic