Analiştii spun că aşteptările investitorilor legate de ieşirea economiei din recesiune erau deja incluse în preţ, iar din acest motiv confirmarea estimărilor iniţiale nu a adus modificări consistente în piaţă şi se aşteaptă ca trendul ascendent să se menţină.
"Având în vedere că în ultima perioadă nu au apărut date fundamentale negative care să perturbe încrederea în economie, este greu de spus de ce bursa nu înregistrează creşteri mai susţinute în această perioadă. Cu toate acestea, stăm uşor mai bine în comparaţie cu bursele europene, indicele general al pieţei, BET-C, având o apreciere cu 7,84% faţă de începutul anului, în comparaţie cu Eurostoxx50 care a crescut cu 2% în acelaşi interval, şi suntem la un nivel similar cu pieţele americane, unde S&P500 a înregistrat o creştere cu 7,24%, iar Dow Jones Industrial Average cu 9,66%", a declarat Dragoş Dărăbuţ, analist la casa de brokeraj Tradeville.
El crede că până la finalul anului indicii BET şi BET-FI ar putea depăşi nivelurile din mai 2010, luna în care bursa a scăzut semnificativ şi ulterior a intrat într-o perioadă prelungită în care a consemnat variaţii şi rulaje reduse.
"Acest scenariu este posibil dacă situaţia economică din ţările europene îndatorate excesiv, cum sunt Grecia, Portugalia şi Spania, nu se înrăutăţeşte. Piaţa locală are mult de recuperat până să ajungă din nou la nivelurile maxime istorice, însă trebuie sa admitem că şi revenirea economiei nu este explozivă, ceea ce face ca nici creşterile în profitabilitate ale companiilor să nu fie extraordinare şi, în consecinţă, nici aprecierile bursiere nu vor fi foarte mari", a mai spus Dărăbuţ.
Bursa a crescut vineri cu 1,28% şi a recuperat o parte din corecţia de 2,4% din precedentele patru şedinţe, după publicarea datelor privind creşterea economică în primul trimestru.
Produsul Intern Brut a crescut cu 0,6% în p