Reacţiile sunt numeroase în Franţa, începând cu cea a Guvernului de la Paris, după arestarea şi inculparea pentru agresiune sexuală a lui Dominique Strauss-Kahn, directorul Fondului Monetar Internaţional. "Prudenţă" şi "respectarea prezumţiei de nevinovăţie": acestea par să fie cuvintele de ordine ale Guvernului francez, exprimate de purtătorul de cuvânt al acestuia, François Baroin.
"Guvernul francez", a declarat el, "respectă două principii simple: cea a procedurii judiciare în curs, care se desfăşoară sub autoritatea justiţiei americane, precum şi dreptul inculpatului de a fi considerat nevinovat până la proba contrarie".
În consecinţă, mai spune François Baroin, Guvernul francez nu va face comentarii suplimentare în această afacere şi optează pentru o "extraordinară prudenţă".
De reţinut că Dominique Strauss-Kahn neagă faptele care îi sunt reproşate, mai precizează Agenţia France Presse, citându-l pe avocatul interesatului, William Taylor.
În Franţa, reacţiile sunt de fapt nenumărate, începând cu cele ale Executivului, continuând cu cele ale clasei politice şi terminând cu cele ale populaţiei. Cei mai mulţi care s-au exprimat deja sunt şocaţi şi surprinşi şi au dat dovadă de prudenţă, chiar şi fără să le ceară Guvernul francez acest lucru.
Unii evocă scenariul unei manipulări, alţii consideră că această poveste este "suprarealistă", alţii vorbesc pur şi simplu de faptul că lui DSK i s-a "întins o capcană" (dată fiind faima sa de seducător) şi că ar fi căzut cu naivitate în ea.
Fondul Monetar Internaţional reacţionează, precizând că instituţia rămâne operaţională în noile condiţii, cât va dura ancheta. În perioada imediat următoare, FMI-ul nu va lua de altfel nici o decizie privindu-l pe Dominique Strauss-Kahn, în aşteptarea unor informaţii suplimetare pe marginea acestei afaceri.
Peisajul politic francez se trezeşte