Companiile chineze vor fi nevoite să crească preţurile, pentru ani de zile principalul avantaj competitiv în lupta cu rivalii din SUA sau Europa, pentru a acoperi salariile mai mari cerute de angajaţi, scrie The Wall Street Journal. Majorarea este susţinută de guvernul chinez, care încearcă să evite astfel turbulenţele sociale, dar şi să încurajeze consumul intern, vizând reducerea dependenţei economiei de exporturi. Majorarea salariilor afectează atât companiile chineze, cât şi străine.
În ultimii 30 de ani, companiile chineze au putut răspunde cererii pentru produse ieftine, mizând pe o forţă de muncă ieftină care părea nelimitată.
Vremurile s-au schimbat însă. Unii angajatori estimează că salariile ar putea creşte cu până la 80% în următorii cinci ani.
Foxconn a dat tonul
Motivul declanşator al majorărilor salariale ar putea fi reprezentat de "efectul Foxconn". Foxconn este compania care produce, printre altele, tabletele iPad pentru Apple şi calculatoare pentru HP. După o serie de sinucideri în rândul angajaţilor din China, compania s-a văzut nevoită să îmbunătăţească modul în care îşi tratează salariaţii, majorând salariile cu 30% şi în unele cazuri mai mult. Creşterile au fost făcute pe fundalul unor greve ale angajaţilor altor companii, precum Honda, pentru salarii mai mari.
Creşterea preţurilor produselor reflectă, pe de altă parte, cererea mai mare din China pe fondul salariilor mai mari. Acest lucru accentuează avansul preţurilor materiilor prime, precum bumbacul, deja mai scumpe din cauza deprecierii dolarului, pentru că, fiind unul dintre marii consumatori de resurse naturale, China are o influenţă ridicată asupra preţurilor de pe aceste pieţe.
Totodată, decizia Beijingului de a lăsa yuanul să se aprecieze lent, acţiune cerută de partenerii comerciali vestici, pune încă şi mai mult gaz pe foc. Un yuan mai puter